Kaarten Maken – Hobby Factory

Kaarten Maken – Hobby Factory

Zelf kaarten maken van bijvoorbeeld wenskaarten is een leuke rustgevende bezigheid. Het is een hobby die nooit zal vervelen. Het zelf maken van kaarten kent eigenlijk alleen maar voordelen:

 1. Als beginner heb je al vrij snel een acceptabel resultaat;
 2. Als je niet weet met welke creatieve hobby je moet beginnen, begin met kaarten maken. Je leert er een hoop technieken en inzichten van. Die je later gaat uitbreiden of kan gebruiken in andere hobby’s.
 3. Je zal snel in aanraking komen met veel creatieve technieken;
 4. Stijlen zijn grenzeloos;
 5. Combinaties zijn eindeloos;
 6. Dus je blijft leren en ontdekken en dat verveelt nooit;
 7. Laat je inspireren en laat je creatieve geest de vrije loop;
 8. Je kunt voor weinig geld al een de slag. Met wat gekleurd papier, een schaar en een potje lijm kom je een heel eind;
 9. Je gaat er creatiever van denken;
 10. Iedereen vindt het veel leuker om een echt persoonlijke kaart van je te krijgen, dan die kant en klare kaart uit een winkel.
 11. Vind je het moeilijk om te beginnen, kijk in de webshop van de Hobby Factory er zijn pakketjes te koop die je helpen bij het maken van de kaart. En bij de Hobby Factory kan je leuke workshops volgen,  mini album,  mixed media project of kaarten maken.

Zelf kaarten maken een nuttige hobby of bezigheid

Een bijkomend voordeel van zelf kaarten maken is dat door de geleerde technieken en je opgedane creatieve vaardigheden, je gemakkelijker om zal gaan met andere creatieve vraag- of werkstukken. In ene gaat, bijvoorbeeld, het maken van de een surprise rond sinterklaastijd een stuk makkelijker af.

Herkomst van kaarten

Eigenlijk zijn kaarten een speciaal soort brieven. De mens schrijft al duizenden jaren brieven en kaarten kwamen pas later in de middeleeuwen. De kaarten werden uiteraard met de hand zelfgemaakt. Toen de industriële revolutie zo’n beetje zijn intrek nam werden de machinaal vervaardigde kaarten zo rond 1843 op de markt gebracht. Min of meer uitgestorven maar we hadden tot zo’n 25 jaar geleden de ‘briefkaart’. Geschikt voor een korte brief of bericht in het zakelijke verkeer.

Soorten kaarten

Kaarten staan altijd in het teken van een speciale gebeurtenis. Niet alleen bij feestelijkheden zoals verjaardagen en het halen van een rijbewijs, maar ook bij ziekte of overlijden sturen we elkaar graag een kaart. Kaarten geven blijk van medeleven bij een blije of droeve gebeurtenis.

De meest kaarten worden met kerst verzonden. Wie stuurt er niet een kerstkaart tijdens de kerstdagen? Op een dikke tweede plek staan de bekende verjaardagskaarten. Dan komen de kaarten voor andere speciale gelegenheden. Denk aan het behalen van een diploma, geboortekaarten, condoleance kaarten, beterschap kaarten, sterkte kaarten, valentijnskaarten, dankjewel kaarten en noem maar op. We hebben zelfs de ‘zomaar’-kaarten.

 

Nog meer kaarten zelf maken

Maar ook uitnodigingen stuur je in kaartvorm. Denk er eens aan om met kerst, Pasen of ander diner of lunch zelfgemaakte menukaarten te maken.

Voorzie je kaart altijd zoveel mogelijk van een persoonlijke boodschap. Er zijn op internet wel sites te vinden die hier tips over geven met bijbehorende voorbeelden. Ook een gedichtje doet het altijd erg leuk op een kaart. Die vind je op de gedichtensite.

Vele soorten kaarten zijn er te maken. De voorbeelden die je hier krijgt zijn op allerlei manieren aan te passen. Je hoeft echt niet precies te doen wat er staat en als je combinaties van verschillende kaarten wilt maken dan kan dat ook. Je kan verjaardagskaarten maken, beterschap kaarten, zomaar wenskaarten, Moederdag kaarten, Vaderdag kaarten en alle andere soorten wenskaarten.

Vind je het moeilijk om te beginnen je vind alle benodigdheden in onze webshop, kijk eens bij Kits & pakketten

Basismateriaal om zelf kaarten te maken

 • Karton, cardstock, kraft
 • Schaartje
 • Snijmat
 • Design papier, knipvel
 • Lijm, dubbelzijdig tape
 • Hobbymesje
 • Foamtape

Kaarten maken is een hobby die niet snel zal vervelen.
Je kunt een heleboel verschillende technieken gebruiken. Dat maakt het kaarten maken afwisselend en zal daar door niet snel vervelen.

Je kunt een heleboel materiaal kopen, maar denk ook eens aan het combineren van ‘afvalmateriaal’ (zoals de kartonnen verpakking van levensmiddelen) of hergebruik van bestaande kaarten. Wie kaarten maakt kan eigenlijk alles gebruiken om een mooie, originele, nieuwe kaart te maken.

Als je ook nog je creativiteit gebruikt, kan je tot verrassende resultaten komen.

ATC

Een andere vorm van kaarten maken is het maken van ATC’s.
ATC betekent: Artist Trading Card, een ruilkaartje gemaakt door een kunstenaar, in dit geval ben je dat zelf..
Het idee om zulke kaartjes te maken is van de Zwitserse kunstenaar M.V. Stirnemann. Hij startte in 1996 dit project. Wereldwijd heeft dit project navolging gekregen. Ook in Nederland maken veel mensen ATC’s.
Het ruilen van de kaartjes en daardoor het communiceren met andere makers is het belangrijkste doel. Het gaat niet om geld. Verkopen mag niet. Het gaat om de persoonlijke ontmoeting en het uitwisselen van de zelfgemaakte kaartjes.

Waaraan moet een ATC voldoen.

 • De afmeting moet zijn: 2.5 x 3,5 inch of 64 mm. x 89 mm.
 • Alle technieken en materialen zijn toegestaan. De maten van een ATC zijn overal hetzelfde, hier moet je je wel aan houden, als je wilt gaan ruilen.
 • Op de achterkant van het kaartje komt je naam, de titel van het kaartje, contactgegevens en een nummer te staan als je meerdere dezelfde kaartjes hebt gemaakt (b.v. 1/5, 2/5, 3/5, 4/5 , 5/5). Gebruikelijk in de ‘ATC wereld’ is 1/3,  2/3,  3/3  (3 ATC kaartjes).

Een ATC kan origineel zijn. Er is maar 1 uniek exemplaar van.
Een ATC kan meerdere edities hebben, maar nooit veel. Dan moet je je kaartje aan de achterkant nummeren.
Een ATC kan bij een bepaalde serie horen. Elk kaartje is verschillend maar heeft hetzelfde thema. Bijvoorbeeld het thema kleuren, seizoenen of landen.

Maar het allerbelangrijkste is dat je je kaartje met zorg en plezier maakt.

Ruilen

Door te ruilen kom je in aanraking met ontelbare verschillende uitdrukkingsvormen en technieken: je doet inspiratie op.
Iedereen kan een ruilbeurs organiseren. Klein of groot. Op internet zijn er verschillende groepen die onderling ruilen.